Zamrzovanje živil
Zamrzovanje živil
Zamrzovanje je zelo dober način konzerviranja živil. Pri tem živila zadržijo svojo prvotno obliko, naraven okus ostaja skoraj nespremenjen, ohranijo se tudi vitamini in minerali, največ med vsemi načini konzerviranja. Treba je le upoštevati nekaj osnovnih pravil.
Živila, ki jih bomo zamrznili, najprej očistimo. Zamrzujemo samo najkakovostnejša živila.
Hitro zamrzovanje živila najmanj poškoduje, poleg tega ohranijo hranilne snovi in ostanejo najbolj podobna svežim. Zato hkrati zamrzujmo manjše količine.
Velikost porcij naj bo prilagojena enemu obroku. Uporabimo primerno embalažo. Označimo jih z napisi (kaj je v njih, kdaj smo jih zamrznili in do kdaj jih je dobro porabiti).
Posod nikoli ne napolnimo do konca pri zamrzovanju se volumen zamrznjene vsebine poveča. Iztisnemo zrak iz vrečk ter jih dobro zapremo. Živil, ki jih zamrzujemo, ne nalagamo na že zamrznjena živila. Večino zelenjave pred zamrzovanjem blanširamo prevremo kratek čas.