Zelenjavni shranki za zimo
Zelenjavni shranki za zimo
Vlaganje zelenjave in sadja je eno najstarejših načinov shranjevanja živil. Gospodinje so v zrelem poletju še pred desetletji vlagale vse po vrsti. Nato se je v naše glave naselila miselnost: Zakaj bi se trudil, če v tovarnah to delo opravijo bolje od nas? Včasih je to nemara celo res. A miselnost se spreminja, cene rastejo. Pomislimo malo, koliko truda, koliko energije, koliko dobrih misli je v tistem kozarcu kislih kumaric, ki jih položimo v domačo shrambo za čas, ko se nam mudi ali na vrtu ničesar več ni.
Na kakšen način konzervirati? V mojem otroštvu smo vse vlagali v kis. Ta postopek je verjetno eden najstarejših. Pri tem večinoma uporabljamo kis za vlaganje z višjo vsebnostjo kislin, torej 9 % ocetne kisline. Ta kis je brezbarven, ni moten, kar je v prid videzu shranka. Kis je tudi steriliziran, torej ne vsebuje mikroorganizmov, ki bi vplivali na kakovost shranka. Ima pa značilen okus, ki nekatere moti. Alkoholni kis pred uporabo redčimo z vodo, običajno v...
Na kakšen način konzervirati? V mojem otroštvu smo vse vlagali v kis. Ta postopek je verjetno eden najstarejših. Pri tem večinoma uporabljamo kis za vlaganje z višjo vsebnostjo kislin, torej 9 % ocetne kisline. Ta kis je brezbarven, ni moten, kar je v prid videzu shranka. Kis je tudi steriliziran, torej ne vsebuje mikroorganizmov, ki bi vplivali na kakovost shranka. Ima pa značilen okus, ki nekatere moti. Alkoholni kis pred uporabo redčimo z vodo, običajno v...