Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dragocene marelice

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 24. 07. 2010 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 06:28

Dragocene marelice

V tem času poželjivo pogledujemo k hišam, ob katere so prislonjena zelena drevesa z oranžnimi plodovi. Težko najdemo boljše sadje, kot je pravkar utrgana domača marelica. Rajski sadež se nam topi v ustih in včasih tudi teče med prsti. Nešteto je jedi, katerim bi lahko dodali marelice. Orientalska kuhinja jih pozna predvsem kot dodatek omakam, pečejo jih skupaj z jagnjetino in kuhajo z rižem in kuskusom. Sladko-kisel okus je vsem všeč. V tem času se najprej najejmo celih plodov, iz preostanka pa pripravimo marmelado in kompot. Če jih imamo dovolj, jih ohranimo s sušenjem.

Spoznajmo, kaj vse je narava shranila v čudovit sadež.

Marelice vsebujejo veliko vitamina B17, amigdalina, ki pomaga preprečevati pojav rakavih obolenj. So tudi bogat vir vitamina A (betakarotena za zaviranje procesa staranja), C (za imunski sistem), riboflavina (vitamin B 2), niacina (vitamin B 3 za živčevje in energijo), folne kisline za obnavljanje in rast celic....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh