Dragocene marelice
Dragocene marelice
V tem času poželjivo pogledujemo k hišam, ob katere so prislonjena zelena drevesa z oranžnimi plodovi. Težko najdemo boljše sadje, kot je pravkar utrgana domača marelica. Rajski sadež se nam topi v ustih in včasih tudi teče med prsti. Nešteto je jedi, katerim bi lahko dodali marelice. Orientalska kuhinja jih pozna predvsem kot dodatek omakam, pečejo jih skupaj z jagnjetino in kuhajo z rižem in kuskusom. Sladko-kisel okus je vsem všeč. V tem času se najprej najejmo celih plodov, iz preostanka pa pripravimo marmelado in kompot. Če jih imamo dovolj, jih ohranimo s sušenjem.
Spoznajmo, kaj vse je narava shranila v čudovit sadež.
Marelice vsebujejo veliko vitamina B17, amigdalina, ki pomaga preprečevati pojav rakavih obolenj. So tudi bogat vir vitamina A (betakarotena za zaviranje procesa staranja), C (za imunski sistem), riboflavina (vitamin B 2), niacina (vitamin B 3 za živčevje in energijo), folne kisline za obnavljanje in rast celic....
Spoznajmo, kaj vse je narava shranila v čudovit sadež.
Marelice vsebujejo veliko vitamina B17, amigdalina, ki pomaga preprečevati pojav rakavih obolenj. So tudi bogat vir vitamina A (betakarotena za zaviranje procesa staranja), C (za imunski sistem), riboflavina (vitamin B 2), niacina (vitamin B 3 za živčevje in energijo), folne kisline za obnavljanje in rast celic....