Porajajoče se življenje
Porajajoče se življenje
Že nekaj let zapored vas vedno v tem času skušam navdušiti za vrtnarjenje na kuhinjskem pultu. Prav zanima me, ali mi je uspelo. Tak način gojenja mladih rastlinic si lahko privošči vsak, tudi tisti, ki živi v bloku ali stolpnici, saj pri tem ni pomembna velikost vrta, ki obdaja hišo.
Sama pri sebi ugotavljam, da mi nakaljevanje semen v topli kuhinji vedno več pomeni in se ga od jeseni do pomladi lotevam z največjim veseljem. Morda tudi zato, ker v zimskih dneh to opravilo predstavlja edini stik s porajajočim se življenjem.
Tudi časovno ni preveč obremenjujoče, saj spiranje semen in mladih rastlinic opravim kar mimogrede – med pripravljanjem zajtrka. Zvečer se še enkrat posvetim le bolj občutljivemu mladežu, kot so kalice žit, ajde, amaranta in triplata. Nakaljena semena lucerne, brokolija in redkvice spiram le zjutraj.
Ne morem se spoprijateljiti s semeni, ki se ob stiku z vodo zasluzijo, to so vrtna kreša...