Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikan se prebuja

Objava: 26. 06. 2010 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 09:12

Velikan se prebuja

Velikanska naravna bogastva Brazilije in njena pragmatična politika sta temelj napredka Beseda »Brazilija« večini vzbudi prizore vrhunskega nogometa, morda slike karnevala po ulicah Ria de Janeira, ali tople plaže v južnem poletju, ki so vabljive tudi za marsikaterega Slovenca. Šele potem pomislimo na gospodarske in socialne zmožnosti države, ki je po velikosti peta na svetu, polna socialnih nasprotij in s hitro rastočim prebivalstvom, ki bo kmalu doseglo dvesto milijonov duš. Več kot polovica prebivalstva je evropskega porekla, visok je delež potomcev priseljencev iz Afrike, medtem ko predstavljajo domorodni Indijanci najmanjšo skupino.
Velikanska naravna bogastva Brazilije in njena pragmatična politika sta temelj napredka

Beseda »Brazilija« večini vzbudi prizore vrhunskega nogometa, morda slike karnevala po ulicah Ria de Janeira, ali tople plaže v južnem poletju, ki so vabljive tudi za marsikaterega Slovenca. Šele potem pomislimo na gospodarske in socialne zmožnosti države, ki je po velikosti peta na svetu, polna socialnih nasprotij in s hitro rastočim prebivalstvom, ki bo kmalu doseglo dvesto milijonov duš. Več kot polovica prebivalstva je evropskega porekla, visok je delež potomcev priseljencev iz Afrike, medtem ko predstavljajo domorodni Indijanci najmanjšo skupino.

Od cesarja do predsednika
Evropejci so prvič zagledali obalo današnje Brazilije leta 1500. Po buli papeža Aleksandra VI., ki je razdelil novo odkrita ozemlja med Španijo in Portugalsko, je ta dežela prišla v luzitansko last. Po dolgem kolonialnem stanju je Brazilija dosegla neodvisnost leta 1822, a je do le...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh