Cmoki
Cmoki
Ko sadimo nov krompir, že razmišljamo, na kakšen način bomo pospravili lanske zaloge. Morda s pripravo testa za cmoke. Če nam krompirjevi ne dišijo, pripravimo skutne, če nam za sladko sploh ni, se lotimo kruhovih ali zdrobovih cmočkov za juho. Cmokom je skupna okrogla oblika, sicer pa ni tako pomembno, ali so polnjeni ali ne. Odvisno seveda, za koga pripravljamo kosilo. Otroci so povečini navdušeni nad tistim najbolj skritim, torej nadevom.
Posebnosti priprave bomo »vmesili« kar v besedilo receptov.
Juha iz kopriv s parmezanovimi cmočki
Za juho:
1 liter koprivinih lističev
toliko vode, da so lističi pokriti
1 strok česna
zeliščna sol
1 dl sladke smetane po potrebi
1 žlica jedilnega škroba
Za cmočke:
2 žlici olja ali mehkega masla
1 jajce
50 g koruznega zdroba ali moke
Posebnosti priprave bomo »vmesili« kar v besedilo receptov.
Juha iz kopriv s parmezanovimi cmočki
Za juho:
1 liter koprivinih lističev
toliko vode, da so lističi pokriti
1 strok česna
zeliščna sol
1 dl sladke smetane po potrebi
1 žlica jedilnega škroba
Za cmočke:
2 žlici olja ali mehkega masla
1 jajce
50 g koruznega zdroba ali moke