Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olupljena rdeča leča – vir beljakovin

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 13. 03. 2010 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2010 / 09:25

Olupljena rdeča leča – vir beljakovin

Poznamo več vrst leče. Rdečo lečo lahko kupimo celo, običajno pa na policah najdemo oluščeno in prepolovljeno. Leča vsebuje razveseljivo veliko beljakovin, nasiti nas in je vsestransko uporabna. Zanimivo je, da leča edina od stročnic med presnovo deluje grelno. Škoda je le, da je pri nas ne pridelujemo.

Ko iščemo nadomestke mesa, nas pri leči navdušuje, da vsebuje kar 24 do 26 odstotkov beljakovin, približno 60 odstotkov ogljikovih hidratov in le odstotek maščob. Vsebuje 30 odstotkov balastnih snovi, vitamin B 1, imenovan tiamin, in železo. Leča je eden izmed najboljših rastlinskih virov železa. 100 g leče nas oskrbi s 60 odstotki dnevne potrebe po tem mineralu. Poskrbimo, da ob tem zaužijemo tudi nekaj, kar vsebuje vitamin C, na primer solato naredimo z limoninim sokom. Vsebuje tudi kalcij.

Leča daje dolg občutek sitosti. Skupaj z mlekom, jajci ali žiti, na primer rižem, zadovolji potrebe organizma po aminokislinah, gradnikih beljakovin.

Leča po ne...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh