Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mleko in mlečni izdelki za zdrave in čvrste kosti

Objava: 13. 03. 2010 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2010 / 11:04

Mleko in mlečni izdelki za zdrave in čvrste kosti

Mleko je v prehrani človeštva okrog 10.000 let. Pri nas najpogosteje uživamo kravje mleko, uveljavlja pa se tudi kozje. Mleko sodi med živila, ki vsebujejo uravnotežena hranila za dobro delovanje telesa, vseh njegovih funkcij. Razen beljakovin, maščob ter mlečnega sladkorja vsebuje minerale in vitamine. Deciliter mleka zagotavlja med 10 % in 12 % dnevne potrebe po kalciju. Vsebuje tudi fosfor. Je dober vir vitamina B 12. V mleku sta tudi vitamina D in B 2. Vitamin B 12 je izjemno pomemben za dobro delovanje živčevja in tvorbo krvi. Vključen je v skoraj vse procese presnove. Tudi vitamin B 2 je nepogrešljiv v procesih presnove. Kalcij, fosfor in vitamin D so odgovorni za čvrste in zdrave kosti. Čvrste in zdrave kosti si izgradimo do dvajsetega leta starosti. Kako? Z zagotavljanjem zadostnih količin kalcija in drugih mineralov ter vitamina D ter vsakdanjo telesno aktivnostjo. Pri tem ima pomembno vlogo uživanje mleka in mlečnih izdelkov. Iz mleka se namreč kalcij dobro izkorišča. En...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh