Dišeči majaron
Dišeči majaron
Marajon je začimba, ki jo uporabljamože dolgo časa. Klobase brez majarona bi bile puste, dodajamo ga številnim mesnim jedem, enolončnicam in pečenemu krompirju. V moderni kuhinji ga izriva origano, majaronov botanični bratec. A majaron je dobro znan tudi v ljudskem zdravilstvu. V preteklih časih je veljal za rastlino zvestobe, saj je vejica, utrgana z istega grma, napovedovala medsebojno zvestobo ženinu in nevesti. Iz majarona pripravljamo čaj, alkoholni izvleček in olje. Uporabljajo ga tudi v kozmetični industriji za izdelavo mila. Odlično uspeva tudi v lončkih na okenski polici, zato je majaron gotovo eno izmed zelišč, ki mora najti mesto v našem domu.
Majaron, latinsko »Origanum majarona«, je prikupen grmiček, ki v celinski Sloveniji ne bo preživel zime, zato ga poleti, julija in avgusta, pred oziroma med cvetenjem pridno obrezujemo in obtrgujemo, in sicer lističe in vejice, s čimer moč eteri...
Majaron, latinsko »Origanum majarona«, je prikupen grmiček, ki v celinski Sloveniji ne bo preživel zime, zato ga poleti, julija in avgusta, pred oziroma med cvetenjem pridno obrezujemo in obtrgujemo, in sicer lističe in vejice, s čimer moč eteri...