Božična miza
Božična miza
Spet se je zavrtelo leto in v teh dneh nas navdaja predpraznično razpoloženje. Spet se sprašujemo, kaj bi letos postregli na sveti večer ali za božično kosilo, ko se zbere vsa družina. Če so otroci že odrasli in le občasno sedejo za domačo mizo, bodo najbolj veseli jedi, ki so jih radi jedli v otroštvu. Zato ni smiselno preveč spreminjati navad.
Morda z jedjo ali dvema. Če so naši domači navdušeni nad spremembami, pa se le popolnoma predajmo svojemu veselju in jih obdarujmo z jedmi za dušo.
V tem »recesijskem« času se vse bolj zavedamo, da obilje ne prinese preveč dobrega. Tako smo tudi pri sestavi letošnje božične mize upoštevali to misel. Uporabili smo domače, znane sestavine, morda smo v dežele orienta skočili po kakšno začimbo, a le zato, ker greje telo in krepi odpornost našega telesa. Taki začimbi sta ingver in cimet.
Krompir in buče so že dolgo naši znanci, buče v kulinariki malo manj, a že njihova oran...