Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redkev Daikon - orjaška redkev blagega okusa

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 21. 11. 2009 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2010 / 09:37

Redkev Daikon - orjaška redkev blagega okusa

Morda s pisanjem malce prehitevamo, a tu in tam na policah trgovin že naletimo na dolge bele sabljaste korene, katerih lupina spominja na repo, oblika pa na korenje. In res sta sorodnici, tako po videzu kot po okusu, le da je repa veliko veliko ostrejša od redkve daikon. Na Japonskem je redkev daikon popolnoma vsakdanja zelenjava, primerna presna v solatah, kuhana v juhah in prilogah, ali ocvrta in pečena. Če vam je repa sicer všeč, a se je zaradi ostrine izogibate, bo redkev daikon prava za vas. S presenetljivo veliko vsebnostjo koristnih snovi, predvsem vitamina C, je redkev daikon prava popotnica za poznojesenski in zimski čas.

Ime daikon v prevodu pomeni velika korenina. Redkev Daikon izvira z vzhoda in so jo 500 let pred Kristusom prenesli na Kitajsko. Od tod tudi imeni orientalska in kitajska redkev.

Koren je debel od 5 do 10 cm in dolg 20 do 35 cm, odvisno od sorte, tal in dolžine rastne sezone. Lupina je običajno bela, lahko tudi zelenkasta, rumena ali...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh