Koruza – zlato žito
Koruza – zlato žito
Za razliko od drugih žit koruza izvira z drugega konca sveta, z območja današnje Mehike. Kot kulturno rastlino jo gojijo že 7000 let. Po številnih križanjih prvotne koruze skoraj ni več. Koruzo so v Evropo prenesli Španci že v 16. stoletju, ker pa je bolj toploljubna rastlina, je trajalo precej dolgo, da se je prilagodila na hladnejše rastne razmere in da so se ljudje navadili nanjo. Danes si brez koruze ne znamo predstavljati tedenskega jedilnika.
Za našo prehrano je najpomembnejša sorta trdinka, ki ima izbočena rjavo rumena bleščeča zrna. Vsebuje več karotenoidov in drugih za zdravje pomembnih barvil kot druge sorte koruze. Vsebuje 80 % škroba in 18 % beljakovin.
Koruza zobanka je svetlo rumena, ni bleščeča, na vrhu zrna ima jamico, podobno kot zob kočnik. Vsebuje 80 % škroba in 18% beljakovin.
Koruza pokovka je posebej priljubljena pri otrocih vsega sveta. Med segrevanjem v ponvi se voda v semenu upari...
Za našo prehrano je najpomembnejša sorta trdinka, ki ima izbočena rjavo rumena bleščeča zrna. Vsebuje več karotenoidov in drugih za zdravje pomembnih barvil kot druge sorte koruze. Vsebuje 80 % škroba in 18 % beljakovin.
Koruza zobanka je svetlo rumena, ni bleščeča, na vrhu zrna ima jamico, podobno kot zob kočnik. Vsebuje 80 % škroba in 18% beljakovin.
Koruza pokovka je posebej priljubljena pri otrocih vsega sveta. Med segrevanjem v ponvi se voda v semenu upari...