Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vanilija – dragocena slastna dišava

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 17. 01. 2009 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2009 / 10:50

Vanilija – dragocena slastna dišava

Vanilja spada skupaj z žafranom, kardamomom in zelenim poprom med najdražje začimbe. Vzrok za to je dolgotrajna rast in počasna fermentacija strokov, med katero stroki počasi dobivajo barvo in vonj, ki ga vsi tako zelo obožujemo. A pri kuhi in peki le redko uporabimo strok. Do pred nekaj leti ga pri nas tako ni bilo mogoče kupiti. Navajeni smo bili na vaniljin sladkor ali vaniljevo aromo, oboje pa je bilo daleč od naravne arome. Je že tako, v boju za cenejšimi, vsem dostopnimi izdelki so znanstveniki v laboratorijih ugotovili natančno kemijsko formulo dišave in razvili postopek za kemično proizvodnjo vanilje. Morda se nam naravna aroma vanilje zato zdi celo premočna.



Že indijanska ljudstva Majev in Aztekov so poznala čare vanilje. V Evropi je postala priljubljena v 17. stoletju, a uporabljali so jo le v farmacevtske namene: za zdravljenje raznih bolezni, npr. čira na želodcu, pa tudi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh