Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rimskodobna kmetija na Rodinah

Objava: 01. 03. 2008 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:42

Rimskodobna kmetija na Rodinah

Rodine, ki ležijo severozahodno od Begunj na Gorenjskem, so širši javnosti znane kot rojstni kraj duhovnika in pisatelja Janeza Jalna (18911966)

Foto: Tomaž Lauko

Rodine, ki ležijo severozahodno od Begunj na Gorenjskem, so širši javnosti znane kot rojstni kraj duhovnika in pisatelja Janeza Jalna (18911966). Poznavalci in domačini pa vedo o tej slikoviti vasi, v kateri je bilo ob zadnjem popisu 340 prebivalcev, povedati še marsikaj zanimivega. Denimo to, da so bile Rodine prafara in da je bilo tamkajšnje pokopališče nekoč edino v tem delu Gorenjske. Ali pa to, da je bil v župnijski cerkvi sv. Klemena na Rodinah (sedanjo cerkev, ki stoji na mestu starejše, je leta 1601 posvetil škof Tomaž Hren) krščen pesnik France Prešeren.

Zgodovinska dediščina Rodin sega še veliko dlje od spomina na naše slavne književnike. Leta 1959 so namreč arheologi pod vasjo odkrili ostanke treh starodavnih stavb, ki jih je obkrožal nizek zid. Manjša kmetija s stanovanjsko hišico in dvema hlevoma ali shrambama je bila verjetno zgrajena sredi prvega stoletja po Kristusu, naseljena pa je bil...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh