Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

KISLO ZELJE – naravna fermentirana hrana

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 23. 02. 2008 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:38

KISLO ZELJE – naravna fermentirana hrana

Zanimiva je izjava, da je kislo zelje eno redkih živil, ki smo ga ljudje s predelavo izboljšali.
Zanimiva je izjava, da je kislo zelje eno redkih živil, ki smo ga ljudje s predelavo izboljšali. Med mlečnokislinskim vrenjem namreč v kislem zelju nastajajo prepotrebne snovi za naš organizem. Presno kislo zelje vsebuje celo vrsto vitaminov B skupine, predvsem pa veliko vitamina C, pomembnega za naš imunski sistem. Ste že pili zelnico? To je izredno poživljajoča pijača, še posebej bogata z mlečnokislinskimi bakterijami, ki jih naš organizem nujno potrebuje za ohranjanje zdrave črevesne flore. Saj veste: zdravje se začne v želodcu! Zato vse priznanje Kitajcem, ki so iznašli postopek kisanja zelja že veliko let pred Kristusom.

Snov kobalamin, bolj znana kot vitamin B 12, se nahaja v živilih živalskega izvora. Edini predstavniki vitamina B 12 izmed živil rastlinskega izvora so lucerna, nekatere alge in kislo zelje. Človeško telo ga potrebuje malo, a je nenadomestljiv za dobro duševno zdravje, presnovo železa, celično rast, nastajanje kosti, izrabo maščob ter za miš...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh