Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V tej kleti zori Mašno vino

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 20. 12. 2008 / 23:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2008 / 06:09

V tej kleti zori Mašno vino

Za človeka je vino kakor življenje, če ga pije zmerno. Kakšno je življenje za tistega, ki pogreša vino! Tudi to je bilo namreč ustvarjeno ljudem v veselje, je v Svetem pismu zapisal modri Sirah. S širjenjem krščanstva se je po svetu širila tudi vinska trta. V Evropi so jo
v 12. in 13. stoletju gojili predvsem v samostanih, kjer pa mašnega vina niso uporabljali samo pri bogoslužju, temveč tudi za hrano
in trgovino. Pozneje so duhovniki napisali številne priročnike o tem, kako naj vinogradniki pridelajo dobro vino. O vinoreji je veliko pisal Matija Vertovec, ki je umrl leta 1851 v Podnanosu, precej besed pa je vinu in vinski kulturi namenil tudi blaženi Anton Martin Slomšek.




Starodavni hrastovi sodi in sodobno znanje

Tradicijo pridelave mašnega vina na svojevrsten način nadaljujejo v Kleti Bistrica v Slovenski Bistrici, kjer so linijo svojih najbolj kakovostnih vin...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh