Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci po svetu

Za vas piše:
Andrej Fink
Objava: 13. 12. 2008 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2009 / 12:19

Slovenci po svetu

S čim boljšim odnosom naj bi se »nevidni Slovenci« vključevali v državno telo in mu dajali pravo razsežnost. Zanje se včasih sliši očitek, češ da niso davkoplačevalci in da zato njihov status ne more biti enakovreden. Davkoplačevalci v denarnem pomenu res nis(m)o. Toda po svetu živeči že dolga desetletja plačujemo visok davek, ne nazadnje tudi denarni, ko dan za dnem prostovoljno in brez zakonske prisile prispevamo k slovenski stvari s svojo mislijo, z urami dela in z denarjem, in to zgolj iz občutka pripadnosti in zvestobe slovenstvu in njegovim vrednotam.

Točka 16.05. v novi koalicijski pogodbi napoveduje: »partnerski odnos s Slovenci po svetu, ki bo odrešen ideoloških razlik in izhodišč ter bo temeljil na povezovanju in vključevanju ...« V našem tedniku nenehno omenjamo pomembnost problematike Slovencev po svetu in njihove vključenosti v konkretno življenje Republike Slovenije.

S čim boljšim odnosom naj bi se »nevidni Slovenci« vključevali v državno telo in mu dajali pravo razsežnost. Zanje se včasih sliši očitek, češ da niso davkoplačevalci in da zato njihov status ne more biti enakovreden. Davkoplačevalci v denarnem pomenu res nis(m)o. Toda po svetu živeči že dolga desetletja plačujemo visok davek, ne nazadnje tudi denarni, ko dan za dnem prostovoljno in brez zakonske prisile prispevamo k slovenski stvari s svojo mislijo, z urami dela in z denarjem, in to zgolj iz občutka pripadnosti in zvestobe slovenstvu in njegovim vrednotam. To pa je vsaj toliko vredno kot materialni davek, ki ga človek odrine, ker je po zakonu dolž...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh