Nemlečne smetane – alternativa ali nuja
Nemlečne smetane – alternativa ali nuja
Šele ko iz kakršnih koli razlogov iz svoje prehrane izločimo mlečne izdelke, se zavemo, kako nepogrešljivi so pri vsakdanji pripravi hrane. Tržišče se je na nove potrebe hitro odzvalo, zato danes mlečno smetano lahko nadomestimo s sojino ali ovseno smetano. Res je, da po okusu nista enakovredni, mlečni, sta tudi dražji, a če je to edini izhod, nas tolaži dejstvo, da povprečen jedec razlike v okusu ne bo niti opazil. Prednost rastlinskih smetan
je tudi, da imajo več kot enkrat manj maščob kot sladka mlečna smetana in nič holesterola!
Res je, da je rastlinska smetana veliko cenejša od sojine ali ovsene smetane, a sta slednji dve narejeni iz naravnih, ekološko pridobljenih, nerafiniranih surovin, ne vsebujeta sladkorja kot takega, kar izdelek zelo podraži.
Z nemlečnimi smetanami je veliko več dela. Za izdelavo sojine smetane zmešajo vodo, rastlinska olja (sončnično, kokosovo ali kakšno drugo olje), sojino pulpo (4 do 6%) in osladi...
je tudi, da imajo več kot enkrat manj maščob kot sladka mlečna smetana in nič holesterola!
Res je, da je rastlinska smetana veliko cenejša od sojine ali ovsene smetane, a sta slednji dve narejeni iz naravnih, ekološko pridobljenih, nerafiniranih surovin, ne vsebujeta sladkorja kot takega, kar izdelek zelo podraži.
Z nemlečnimi smetanami je veliko več dela. Za izdelavo sojine smetane zmešajo vodo, rastlinska olja (sončnično, kokosovo ali kakšno drugo olje), sojino pulpo (4 do 6%) in osladi...