Solatni prelivi
Solatni prelivi
Kakšen solatni preliv izberemo, ko si privoščimo kosilo v restavraciji? Takšnega kot doma, s kisom, oljem in soljo, ali se odločimo za majonezni ali jogurtov preliv? Kaj pa doma? Smo zvesti enemu okusu ali si privoščimo različne prelive? Presenetljivo je, kako le dodatek kisle smetane spremeni okus solate, jo dopolni, nekako poveže okuse, jih zmehča, in kar presenečeni smo, da je solatni krožnik prazen. Le od kod potreba po tako raznolikih prelivih?
Morda je to dediščina »visoke kuhinje«?
K akor koli, marsikdo bo dejal, da ni boljšega kot kis, bučno olje in sol. Nekateri smo navdušeni tudi nad česnom. In prav te sestavine so osnova za vse druge prelive. Nekateri kis zamenjajo z limoninim sokom, drugi dodajo zelišča, tretjim je dovolj, da solato pokapajo le z oljem, marsikateri otrok jé solato kar tako, samo oprano. Odlične prelive dobimo z dodatkom kisle smetane ali tekočega jogurta. Če lju...
Morda je to dediščina »visoke kuhinje«?
K akor koli, marsikdo bo dejal, da ni boljšega kot kis, bučno olje in sol. Nekateri smo navdušeni tudi nad česnom. In prav te sestavine so osnova za vse druge prelive. Nekateri kis zamenjajo z limoninim sokom, drugi dodajo zelišča, tretjim je dovolj, da solato pokapajo le z oljem, marsikateri otrok jé solato kar tako, samo oprano. Odlične prelive dobimo z dodatkom kisle smetane ali tekočega jogurta. Če lju...