Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dieta z malo ogljikovimi hidrati

Metka Klevišar
Za vas piše:
Metka Klevišar
Objava: 16. 08. 2008 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:53

Dieta z malo ogljikovimi hidrati

Zdravnik svetuje

Diete z malo ogljikovimi hidrati omejujejo hrano, ki vsebuje ogljikove hidrate, na primer: kruh, žita, riž, škrobnato zelenjavo in sadje, ter dovoljujejo hrano z veliko vsebnostjo maščob in beljakovin.

Ogljikovi hidrati dvignejo koncentracijo sladkorja v krvi, zato se začne izločati inzulin. Ta nato sladkor prenese iz krvi v celice, kjer se porablja. Kadar je v krvi visoka koncentracija sladkorja in inzulina, telo ne porablja odvečne maščobe. Zagovorniki diete z malo ogljikovimi hidrati zato trdijo: ker pri tej dieti ne naraste raven sladkorja v krvi, ne naraste inzulin in telo za svoje delovanje porablja maščobe. Nekateri ljudje, ki uporabljajo to dieto, res shujšajo, vendar verjetno hujšanje ni povezano s krvnim sladkorjem in z inzulinom.

V splošnem je prehrana sestavljena iz rdečega mesa, perutnine, rib, mlečnih izdelkov, jajc in neškrobne zelenjave. Dieta izključuje ali omejuje večino žit, stročnic, sad...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh