Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mediteranska prehrana

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 09. 08. 2008 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:50

Mediteranska prehrana

Mediteranska dieta je zdrava prehrana, ki je značilna za dežele okrog Sredozemskega morja. Raziskave so pokazale, da mediteranska prehrana varuje pred boleznimi srca in ožilja ter pred rakom.

Glavne značilnosti mediteranske diete so:
velike količine sadja in zelenjave v prehrani;
uporaba zdravih maščob, kot sta oljčno olje in olje oljne ogrščice;
uživanje majhnih količin oreščkov (ena pest na dan);
nekateri ljudje lahko v majhnih količinah pijejo rdeče vino;
zelo malo rdečega mesa v prehrani;
redno uživanje rib.

Prebivalci Sredozemlja pojedo veliko sadja, zelenjave, testenin in riža. Ker pojedo zelo malo rdečega mesa in veliko sadja in zelenjave, imajo v krvi zelo nizke vrednosti LDL-holesterola oziroma slabega holesterola, ki maši žile.

V mediteranski prehrani je veliko maščob, vendar so te maščobe zdrave. Oljčno olje, olje oljne ogrščice, oreščki (še posebej orehi) in ribe vsebujejo veliko mono-in polinen...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh