Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okusna in hranljiva skuta

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 28. 06. 2008 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:30

Okusna in hranljiva skuta

Skuta spada med sire, ki imajo veliko vlage, več kot 80 %, zato se dokaj hitro pokvari.
Skuta spada med sire, ki imajo veliko vlage, več kot 80 %, zato se dokaj hitro pokvari. A le brez strahu. Skuta je najbolj uporaben sveži sir, saj tudi tisti, ki sicer niso ljubitelji sira, radi posegajo po njej. Ker je izbira na trgovskih policah zelo pestra, si je vsak našel svojo najljubšo skuto, a z gotovostjo lahko trdim, da je najboljša domača skuta, torej tista, ki jo naredimo sami. Marsikateri otrok odklanja mleko, vendar lahko prav s skuto, pripravljeno na nešteto načinov, dobi številne hranilne snovi. Prav posneta skuta je izvrsten dietni izdelek za vse generacije, ker ima nizko vsebnost maščob, holesterola in visoko biološko ter hranilno vrednost.

Kako se lotimo izdelave skute? Poznamo tri vrste skute: običajno skuto, narejeno iz kislega mleka, albuminsko ali planšarsko skuto, ki jo v sirarnah izdelajo iz sirotke, ta pa ostane po usirjanju sira, in kajžarsko skuto (angleško cottage cheese)...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh