Svetopisemski recepti
Svetopisemski recepti
Oljni kruhki
»Z oljem umešeni nekvašeni kolači« (3 Mz 7, 12).
Stara ljudstva niso poznala kvasa. Odkrila pa so, da lupina sadja, zlasti grozdja in jabolk, povzroči vzhajanje testa.
· 1/2 do 3/4 kozarca grozdnega soka
· 5 kozarcev polnovredne moke
· 1/4 kavne žličke soli
· 1 žlica oljčnega olja
Naredite grozdni sok, tako da v kozarcu zmečkate grozdne jagode z lupino vred, a brez pečk.
Zmešajte moko, sol in olje. Počasi dodajte grozdni sok in mesite, dokler ne dobite voljnega testa. Pustite, da testo počiva dve uri, nato ga ponovno pregnetite. Razdelite ga na osem hlebčkov, velikih za pest, in vsakega od njih sploščite v obliki mlincev. Zapecite jih do zlatorumene barve v voku nad plinskim plamenom ali v ponvi.
Jae...
»Z oljem umešeni nekvašeni kolači« (3 Mz 7, 12).
Stara ljudstva niso poznala kvasa. Odkrila pa so, da lupina sadja, zlasti grozdja in jabolk, povzroči vzhajanje testa.
· 1/2 do 3/4 kozarca grozdnega soka
· 5 kozarcev polnovredne moke
· 1/4 kavne žličke soli
· 1 žlica oljčnega olja
Naredite grozdni sok, tako da v kozarcu zmečkate grozdne jagode z lupino vred, a brez pečk.
Zmešajte moko, sol in olje. Počasi dodajte grozdni sok in mesite, dokler ne dobite voljnega testa. Pustite, da testo počiva dve uri, nato ga ponovno pregnetite. Razdelite ga na osem hlebčkov, velikih za pest, in vsakega od njih sploščite v obliki mlincev. Zapecite jih do zlatorumene barve v voku nad plinskim plamenom ali v ponvi.
Jae...