»Priročnik« za pripravo krofov
»Priročnik« za pripravo krofov
Domači ali kupljeni, ni važno. Krofi so danes tradicionalna pustna sladica, ki ne sme manjkati na nobeni mizi. K nam so ti debelušni sladki gospodje prišli iz Nemčije in postali precej vsakdanja sladica. Če ne drugače, si jih zaželimo vsaj v pustnem času. V zvezi s krofi poznamo celo nekaj vraž. Če jih ne bi bilo, se seno poleti ne bi sušilo, zaradi slabo pečenih krofov na pustni torek pa repa jeseni ne bo debela … Njihov nastanek sega že v čase, ko so ljudje začeli peči kruh. Testo, ki je ostalo pri oblikovanju hlebcev, so v Angliji zakuhali v juho, v Nemčiji pa ocvrli. To so bili prvi predhodniki današnjih slavnih krofov. Na Nizozemskem so jih kasneje posuli še s sladkorjem, od tam pa so se v svoji novi podobi razširili naprej v Severno Ameriko.
V Nemčiji in na Nizozemskem so bili krofi na mizi v božičnem času, medtem ko so se z njimi drugod po Evropi mastili v pustnem času. Danes najdemo več vrst krofov, različnih oblik, nadevov in oblivov. Pravi pustni krofi so nadevan...