Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetnina beneškega slikarja spet v oltarju stolnice

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 08. 12. 2007 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 11:42

Umetnina beneškega slikarja spet v oltarju stolnice

Pred tremi leti je bila najdena dolgo pogrešana oltarna slika sv. Miklavža, delo pomembnega beneškega umetnika Pietra Liberija.
Pred tremi leti je bila najdena dolgo pogrešana oltarna slika sv. Miklavža, delo pomembnega beneškega umetnika Pietra Liberija. Po domnevnem naročilu škofa Rabatte je bila naslikana prav za glavni oltar še stare ljubljanske stolnice. Namestili so jo najbrž leta 1675 in že takrat je bila umetnina deležna velike pozornosti. Med drugim je Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske zapisal, da je »Liberijeva slika v stolnici najvrednejša ogleda«; o umetnini se je spoštljivo izrazil tudi kronist ljubljanske stolnice Janez Gregor Dolničar, ko je zapisal, da je zelo umetniško sliko sv. Miklavža napravil vešči čopič beneškega viteza Liberija. Leta 1822 so Liberijevo sliko zamenjali s podobo sv. Miklavža slikarja Matevža Langusa, na Liberijevo sliko pa se je pozabilo.

Ob popisovanju inventarja ljubljanske stolnice februarja 2004 pa sta bila zlatar umetnik Christoph Steidl Porenta in restavra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh