Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Orehi – v najbolj zdravi obliki ...

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 06. 10. 2007 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2007 / 13:09

Orehi – v najbolj zdravi obliki ...

V naših krajih je oreh najpogostejša vrsta oreščka, sladice z orehi pa značilnost dobre domače sladke kuhinje, a hkrati povzročiteljice zgage in prebavnih težav
V naših krajih je oreh najpogostejša vrsta oreščka, sladice z orehi pa značilnost dobre domače sladke kuhinje, a hkrati povzročiteljice zgage in prebavnih težav. Orehi ponavadi pridejo na mizo po obilni gostiji. Vmešani so v bolj ali manj sladek in beljakovinsko bogat posladek. Takrat jim encimi v prebavilih ne pridejo več do živega, zato se z napol strtimi orehi gostijo črevesne bakterije. In potem trdimo, da so orehi težki, zato jih raje ne uživamo prav pogosto. A v resnici so orehi zares dobri oreščki, ki imajo ob pravi kombinaciji hrane le dobre učinke. Oreščki zaradi svojih za organizem nujno potrebnih sestavin postajajo hrana moderne dobe.

Orehi vsebujejo dobrih 60 % maščob, ki jih sestavljajo visokovredne esencialne maščobne kisline, kar 15 % beljakovin in 13 % sladkorjev. Bogati jih še fluor, baker, selen in drugi mikroelementi izmed mineralov. Pomembna snov v orehih je še elaginska kislina, ki zmanjšuje možnost pojava rakavih obolenj. Kot o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh