Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako merimo telesno temperaturo

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 15. 09. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2007 / 09:53

Kako merimo telesno temperaturo

Telesno temperaturo se meri v mirovanju, vsaj dve uri po jedi
Telesno temperaturo se meri v mirovanju, vsaj dve uri po jedi. Med merjenjem bolnik ne sme piti toplih pijač. Telesno temperaturo lahko zviša vsak močnejši napor, lahko se zviša tudi zaradi visoke temperature okolja, kar lahko še posebej velja za majhne otroke.

Običajno se temperatura meri pod pazduho. Normalne vrednosti telesne temperature, izmerjene pod pazduho, so med 36,2 in 37,2 °C. Pri dojenčku in majhnem otroku je bolje meriti temperaturo v danki. Otroka se položi na trebuh ali bok in se mu razmakne ritnici, da se dobro vidi zadnjična odprtina. Nato se za 1 do 2 cm nežno vstavi termometer v črevo. Temperatura, merjena v ritki, je vsaj za pol stopinje višja kot merjena pod pazduho. Temperatura v ustih pod jezikom ter merjena v ušesu je za 0,2 do 0,3 stopinje višja kot temperatura pod pazduho. Otrokom ni priporočljivo meriti temperature pod jezikom.

Vročino oziroma povišano telesno temperaturo ima bolnik, kadar je izmerjena telesna temperatura pod pazduho...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh