Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sladke rumene kroglice

Za vas piše:
Manuela Avšič
Objava: 18. 08. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2007 / 13:06

Sladke rumene kroglice

Vse dokler nas poletne temperature ne bodo pustile na cedilu, lahko prijetna večerna kramljanja s prijatelji popestrimo z vonjem pečene ali kuhane sladke koruze

Vse dokler nas poletne temperature ne bodo pustile na cedilu, lahko prijetna večerna kramljanja s prijatelji popestrimo z vonjem pečene ali kuhane sladke koruze.

Majhne bele ali rumene kroglice, ki zorijo na krepkih koruznih storžih, so nahranile že mnoge generacije. To delikatesno vrtnino zelo cenijo v Ameriki, kjer na pikniku kuhane storže jedo skupaj z mesom. Italijani pri kuhi polente uporabljajo v glavnem belo koruzno moko, v Mehiki pa pripravljajo tortilje. Tudi pri nas je sladka koruza vse bolj zanimiva. Navadno koruzo za pečenje, v kateri prevladuje škrob, je bolje nadomestiti s pravo sladko koruzo. V rumenih zrnih sladke koruze je veliko sladkorja in karotina. Koruza ima nadpovprečno visoko vsebnost vitamina tiamina B1, v čemer se lahko z njo primerja komaj katera druga vrsta zelenjave ali žita. Tiamin v krvi razgrajuje molekule ogljikovih hidratov v molekule glukoze, ki je edini vir energije, uporabne za možgansk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh