Sladke rumene kroglice
Sladke rumene kroglice
Vse dokler nas poletne temperature ne bodo pustile na cedilu, lahko prijetna večerna kramljanja s prijatelji popestrimo z vonjem pečene ali kuhane sladke koruze.
Majhne bele ali rumene kroglice, ki zorijo na krepkih koruznih storžih, so nahranile že mnoge generacije. To delikatesno vrtnino zelo cenijo v Ameriki, kjer na pikniku kuhane storže jedo skupaj z mesom. Italijani pri kuhi polente uporabljajo v glavnem belo koruzno moko, v Mehiki pa pripravljajo tortilje. Tudi pri nas je sladka koruza vse bolj zanimiva. Navadno koruzo za pečenje, v kateri prevladuje škrob, je bolje nadomestiti s pravo sladko koruzo. V rumenih zrnih sladke koruze je veliko sladkorja in karotina. Koruza ima nadpovprečno visoko vsebnost vitamina tiamina B1, v čemer se lahko z njo primerja komaj katera druga vrsta zelenjave ali žita. Tiamin v krvi razgrajuje molekule ogljikovih hidratov v molekule glukoze, ki je edini vir energije, uporabne za možgansk...