Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

BLITVA – dvolična zelenjava

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 21. 07. 2007 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 11:17

BLITVA – dvolična zelenjava

Če ste mislili, da je blitva sorodnica špinače, ste se zmotili. Je pa v sorodu z rdečo peso. Na Obali so že dolgo časa vajeni uživati blitvo kot nepogrešljivo prilogo k ribam. Blitva tudi v podalpskih kuhinjah pridobiva na ugledu. Razlog za to so nove sorte z rumeno, oranžno ali rdeče obarvanimi mesnatimi stebli. Jedi kar naenkrat postanejo zelo dekorativne, saj vemo, da se najprej najejo oči!
L
isti blitve vsebujejo številne minerale, vitamine in betakaroten za poživitev ter dobro voljo. A blitva je dvolična. Ima veliko koristnih snovi, a vsebuje tudi oksalno kislino, ki hoče »zase« skoraj ves kalcij, ki ga blitva vsebuje. A proč s skrbjo, oksalno kislino se s pravilno kombinacijo živil da prelisičiti! Obrok z blitvo, posebej presno, enkrat do dvakrat na dan bo za naše telo prava poživitev poletne vrste.

Obstajata dve vrsti blitve: ena razvije mesnata stebla oziroma odebeljene listne žile in liste, druga sorta pa je b...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh