Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TOFU – beljakovinski užitek brez mesa

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 12. 05. 2007 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2007 / 09:02

TOFU – beljakovinski užitek brez mesa

Azijci večino zaužite rumene soje pojedo v obliki tofuja, sojinega sira
Azijci večino zaužite rumene soje pojedo v obliki tofuja, sojinega sira. Če na njihovih tleh kraljuje že od leta 0, si je pot na evropske krožnike utrl pozno, šele pred kakimi tremi desetletji. Nedvomno uporaba tofuja narašča. Kako ne, relativno poceni ga lahko dobimo že v vsaki trgovini, dela s predelavo v kulinarično dobroto pa tudi ni dosti.

Če vemo še, da poleg drugih ugodnih učinkovin vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin, ki jih človeško telo samo ne more proizvesti in morajo delovati v kompletu, se bomo za tofu odločali bolj pogosto. Šteje le malo kalorij, je lahko prebavljiv in primeren tako za otroke kot starejše in vse, ki imajo težave s prebavili.

Je najbogatejši nemlečni vir kalcija, vsebuje tudi dragocene vitamine skupine B in železo. 100 g tofuja ima (z manjšimi odstopanji) samo 117 kcal, 12,2 g beljakovin, 1,1 g ogljikovih hidratov in 7,1 g maščob.

Tofu ali sojin sir, katero ime je bolj primerno? Ime sojin sir nakazuje, da j...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh