Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drobnjak - prefinjen sorodnik čebule

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 21. 04. 2007 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2008 / 13:08

Drobnjak - prefinjen sorodnik čebule

Drobnjak so poznali in častili že Kitajci pred 4000 leti. Tudi na naših tleh v sodobnem času skoraj ni vrtička ali začimbnega lonca brez drobnjaka.
Radi uživate drobnjak, spoštovani bralci? Drobnjak so poznali in častili že Kitajci pred 4000 leti. Tudi na naših tleh v sodobnem času skoraj ni vrtička ali začimbnega lonca brez drobnjaka. Kako ne, drobnjak ali po domače šnitlah je delikatesen bratec čebule. Če je čebula sama po sebi pekoča, sta aroma in jakost drobnjaka bolj prefinjena. S svojimi številnimi zdravilnimi lastnostmi najde prostor skoraj v vseh jedeh, razen sladic. Edina neprijetna posledica uživanja drobnjaka je zadah. A naše načelo se glasi: Najprej zdravje, nato …

Prezimno trden grmiček drobnjaka zgodaj spomladi iz podzemnih čebulic požene številne pokončne, votle, temno zelene liste. Če ga ne uporabljamo preveč redno, se bodo kaj kmalu razvili vijolično navdahnjeni koškasti cvetovi, ki so v kulinariki zelo cenjeni.

Drobnjak je bogat z vitaminoma C in B2, kalcijem, natrijem, fosforjem in železom. Ker vsebuje veliko vitamina C so ga mornarji uporabljali v borbi proti skorbutu. Pospešuje prebav...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh