Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okus po domači pokrajini

Objava: 07. 04. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 10:54

Okus po domači pokrajini

Od Valvazorjevih časov (iz druge polovice 17. stoletja) do danes se velikonočni žegen na Slovenskem ni veliko spremenil. Vsaka velikonočna košara pa diši po posebnostih svoje pokrajine, ki jih je v knjigi Praznično leto Slovencev predstavil Niko Kuret.

Prekmurski »üzemski žegen« bo krasila vlečena potica »vrtanek«. Na Murskem polju pride na vrh jerbasa velik hleb kruha, »bresmec«, v Prlekiji v »korbülo« naložijo »bosman«, »povitice«, kračo in »rimenice«. Na Ptujskem polju so pisanke navadno bele, saj pomenijo grob. Na Štajerskem radi k žegnu dodajo različna semena; v Slovenskih goricah bučnega, v Šaleški dolini koruzo in otrobe, ki jih dajo na veliko noč živini. Na Koroškem v Mežiški dolini nesejo k žegnu še jabolka, proti bolezni grla; pa nekaj pšenice za kure in rženega kruha za živino. V košaro poveznejo prt, k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh