Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družbena dejavnost Cerkve

Objava: 11. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Družbena dejavnost Cerkve

Papež Benedikt XVI. je v »gostujočem prispevku« za priljubljeno italijansko katoliško revijo Famiglia Cristiana (Krščanska družina) v številki z dne 1. februarja, kateri so za en evro priložili tudi besedilo njegove prve okrožnice Bog je ljubezen, opozoril, naj Cerkev sama ne bo politično dejavna, ima pa pravico povzdigniti svoj glas, ko gre za družbena vprašanja.

To pomeni spoštovanje avtonomije države, obenem pa močno zavzemanje za pravičnost.

Cerkev naj tudi skrbi za to, da politični razum ne bo podlegel čistim interesom moči. Da ne bo tako, naj kristjani v javnih službah s svojim političnim delovanjem podpirajo pravično družbo.

Človek pa poleg pravičnosti vedno potrebuje tudi ljubezen, je zapisal papež, v misli na svojo okrožnico Bog je ljubezen. Cerkev ne sme pomoči telesno in duševno trpečim prepustiti le drugim dobrodelnim organizacijam, marveč mora svoje sporočilo o enem ljubečem Bogu tudi sama udejanjati. Kristjani morajo ljubiti bližnjega tudi tedaj, če jim ni ljub. »To lahko naredimo, če smo božji prijatelji,« piše papež.

Benedikt XVI. je priznal, da utegne biti še posebej prvi del okrožnice, ki govori o filozofskih in svetopisemskih temeljih pojma ljubezni, »nekoliko težak in teoretičen«. Dodal pa je: »Ko pa človek dalje bere, mu bo jasno, da sem hotel odgovoriti le na nekaj zelo konkretnih vprašanj gle...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh