Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zimska zelenjava

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 04. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Zimska zelenjava

Kapusnice so del velike družine križnic, kamor sodijo tudi repa, koleraba, hren, redkvica in rukvica.

V knjigi Domači vrtnar iz leta 1903 beremo: »Kapusnicam prištevamo navadni kapus ali glavnato zelje, ohrovt ali savojski kapus, zeljni ohrovt, rožni ali bruseljski kapus, cvetni kapus ali karfiol in špargov kapus ali brokoli.« Tako sem presenečena ugotovila, da tako opevani brokoli ni modna muha zadnjih desetletij.

Včasih so kapusnice cenili zlasti pozimi, ko je primanjkovalo sveže zelenjave. Saj veste, že britanski raziskovalec kapitan James Cook je mornarje, ki so zboleli za skorbutom, zdravil s kislim zeljem. Od 19. stoletja je znano, da kapusnice vsebujejo vitamine, leta 1992 pa so japonski znanstveniki presenetili z odkritjem glukozinolatov. Te spojine z žveplom dajejo kapusnicam zmerno do močneje pekoč okus in se izkazujejo predvsem s protirakavim delovanjem. A ne pozabimo: te dragocene snovi med kuhanjem razpadejo in izgubijo večino svoje moči, zato uživajmo kapusnice tudi surove.

Vse leto na domačem vrtu – Spomladi čimprej posadimo nekaj sadik kol...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh