»To je delo, ki bi ga opravljal vse življenje«
»To je delo, ki bi ga opravljal vse življenje«
Miha Ambrožič, kuhar.
Odkar pomnim, sem mami in babici rad pomagal pri kuhanju. V drugem razredu sem prvič sam pekel piškote – neuspešno, ker sem namesto pecilnega prašla dal vanilin in so bili trdi kot kamen.
Srednja gostinska šola mi je dala osnove, važna pa je praksa, po možnosti v gostilni, kjer pripravljajo čim več različnih jedi. Izobražujem se tudi na seminarjih, na primer za posebne priložnosti in praznike v letu. Meni je najbližja slovenska narodna hrana – kvašene jedi, štruklji, pecivo. Kot pripravnik sem pol leta večinoma pomival posodo, z enim očesom pa gledal, kako drugi kuhajo. Veliko sem spraševal, da bi se čim več naučil.
Dobre plati
Delo je razgibano, ustvarjalno, nikoli enolično. Pripravim veliko jedi, pred mano je paleta okusov. Kakor slikar uživa v različnih barvah z vidom, uživam jaz v okusih. Rad delam v skupini. Lepo je, kadar se tako ujamemo, da se samo pogledamo in vemo, kaj narediti. Kuhar mor...