Kako povečati količino dietnih vlaknin
Kako povečati količino dietnih vlaknin
Žita in kosmiči:
• vsakemu obroku dodajte polnozrnato škrobno živilo (polnozrnati kruh, kosmiče, testenine);
• pri kuhanju in peki uporabljajte namesto bele moke polnozrnato;
• kosmiči za zajtrk naj vsebujejo vsaj 5 gramov vlaknin na porcijo. Izognite se kosmičem, ki vsebujejo čokolado;
• navadne piškote nadomestite s polnozrnatimi;
• namesto navadnega riža uporabljajte rjavi riž. V začetku lahko zmešate rjavega in navadnega.
Stročnice:
• sveži zeleni solati dodajte kuhan fižol, lečo, sojo, čičerko
• dva- do trikrat na teden uživajte namesto mesa sojo ali lečo
Sadje in zelenjava:
• v vsakem obroku naj bo sveža zelenjava ali sadje. Sveže sadje vsebuje nekoliko več vlaknin kot prekuhano ali vloženo sadje;
• uživajte več sadja z užitno lupino, kot so jabolka, hruške, slive;
• pijte naravne sadne sokove, na primer pomarančnega, hruškovega, jabolčnega ali sadne sokove obogatene z...
• vsakemu obroku dodajte polnozrnato škrobno živilo (polnozrnati kruh, kosmiče, testenine);
• pri kuhanju in peki uporabljajte namesto bele moke polnozrnato;
• kosmiči za zajtrk naj vsebujejo vsaj 5 gramov vlaknin na porcijo. Izognite se kosmičem, ki vsebujejo čokolado;
• navadne piškote nadomestite s polnozrnatimi;
• namesto navadnega riža uporabljajte rjavi riž. V začetku lahko zmešate rjavega in navadnega.
Stročnice:
• sveži zeleni solati dodajte kuhan fižol, lečo, sojo, čičerko
• dva- do trikrat na teden uživajte namesto mesa sojo ali lečo
Sadje in zelenjava:
• v vsakem obroku naj bo sveža zelenjava ali sadje. Sveže sadje vsebuje nekoliko več vlaknin kot prekuhano ali vloženo sadje;
• uživajte več sadja z užitno lupino, kot so jabolka, hruške, slive;
• pijte naravne sadne sokove, na primer pomarančnega, hruškovega, jabolčnega ali sadne sokove obogatene z...