Vlaknine v prehrani
Vlaknine v prehrani
Vlaknine so v prehrani zelo pomembne. V sodobni industrijsko pripravljeni hrani je lahko vlaknin zelo malo ali sploh nič. Zato različni proizvajalci delajo reklamo za različne izdelke, ki vsebujejo prehranske vlaknine. Vlaknine večinoma vsebujejo sadje, zelenjava in polnozrnat žitni izdelki in takšne hrane v povprečju pojemo premalo. Treba se je torej zavestno odločiti za več sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov v prehrani ali pa kupovati izdelke z dodanimi vlakninami.
Vlaknine so najbrž najbolj poznane zaradi tega, ker odpravljajo in preprečujejo zaprtje črevesja. Vendar pa poleg tega uživanje vlaknin zmanjšuje tudi tveganje za pojav sladkorne bolezni, srčnožilnih bolezni. Ljudje, ki pojedo dovolj vlaknin, imajo tudi manjkrat hemoroide, divertikulitis in sindrom nemirnega črevesja. Glede vpliva na razvoj raka so mnenja deljena na pozitivna in negativna.
V nasprotju z drugimi sestavinami hrane, beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati, ki jih telo lahko...