Solata naša vsakdanja
Solata naša vsakdanja
Od sezonske zelenjave imamo v zimskem času na voljo radič, endivijo, zelje, korenje, rdečo peso, kolerabo in kitajsko zelje. Z izjemo motovilca, ki ga po večini vrtov (razen če nismo srečni lastniki pokritih gred ali rastlinjaka) sedaj prekriva snežna odeja, je vsa našteta zelenjava precej pusta in ji dodatki izjemno izboljšajo okus. Ko pripravljamo solato, ni nujno, da »za zraven« vedno posežemo po kuhanem krompirju, jajcih ali fižolu. Okus in hranljivost solate močno obogatimo z oljnimi semeni, kot so sončnice (oluščene), bučne pečke (zelene pečke buče golice), narezani orehi, lešniki ali mandlji. V zadnjem času se vse bolj navdušujemo nad avokadom, ki je v zimskem času precej poceni in da solati piko na i. Zimsko solato izjemno beljakovinsko obogatimo s koščki sojinega sira (tofuja), pa naj bo nevtralen, dimljen ali z zelišči. Korak naprej bomo storili, če bomo solati primešali nakaljena ali kuhana žita, na primer ajdo, proseno kašo, kamut, piro, neoluščen riž, kvinojo ali ječmen...