Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poklic: izumitelj

Objava: 08. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2006 / 12:20

Poklic: izumitelj

Tisto poletno noč pred 150 leti – bilo je 10. julija 1856 – so nebo nad vasjo Smiljan pri Gospiću na Hrvaškem parali svetli bliski.

Tisto poletno noč pred 150 leti – bilo je 10. julija 1856 – so nebo nad vasjo Smiljan pri Gospiću na Hrvaškem parali svetli bliski. Ljudje so se stiskali po domovih in se v strahu spraševali, kaj bo, le v hiši pravoslavnega duhovnika Milutina Tesle se zaradi vremena niso vznemirjali. Tisto noč je namreč gospodinja Djuka – zelo nadarjena in razumna žena, ki pa je bila brez formalne izobrazbe – rodila sina Nikolo, ki je družinski priimek ponesel po vsem svetu.

Nikolo je elektrika, ki se je tisto noč sproščala nad Smiljanom, spremljala vse življenje. Prav tako pa ga je vse življenje spremljal tudi strah pred umazanijo in boleznijo, ki se ga je nalezel v mladosti, ko je zbolel za kolero. Po nekaj mesecih si je vendarle opomogel in odpotoval v Gradec, kjer je dve leti študiral na Tehniški visoki šoli. Pozneje je delal v Budimpešti in Parizu, leta 1884 pa se je preselil v Ameriko. Ob izkrcanju v New Yorku je imel v žepu le nekaj centov (preostanek denarja je med vožnjo za...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh