Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dolga pot do samostojne države

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 01. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2006 / 07:59

Dolga pot do samostojne države

Projekta osamosvojitve ne bi izvedli, če zanj ne bi politično dozoreli in če ne bi nosilci osamosvojitvenega projekta prevzeli oblasti.
Slovenska država je uresničitev hrepenenja vrste generacij naših prednikov za ohranitev slovenskega jezika in kulture, prizadevanj za obrambo slovenskega etničnega ozemlja, naporov za ustvaritev takšne družbe, v kateri si bomo svobodno izbirali vero in postave, kot je zapisal že Prešeren. Naši predniki in sodobniki so sanjali, upali, pričakovali, delali, molili in se izrekali za samostojno državo. Toda nikoli prej niso dozorele ne notranje ne zunanje okoliščine za izvedbo resničnega projekta osamosvojitve.


Od ideje do uresničitve

Ideja o samostojni državi je bila v komunistični Jugoslaviji bogokletna, njeni nosilci pa obravnavani kot separatisti in sovražniki. Kljub temu so jo domovinsko, demokratično in državotvorno misleči ljudje različnih političnih prepričanj v nedemokratičnih razmerah uveljavljali naprej. Enkrat bolj pisatelji, drugič drugi intelektualci, doma, v zamejstvu in po svetu. Veliko prizadevanj in d...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh