Češnje
Češnje
Zdaj smo se že do sitega najedli češenj, kajne? Ali veste, da s češnjevo kuro, torej z uživanjem vsaj četrt kilograma češenj zjutraj in zvečer, dan za dnem, teden dni, razbremenimo telo nakopičenih strupov? Antocian, barvilo, ki mu češnje dolgujejo svojo rdečo barvo, gradi vezivno tkivo, je antioksidant. Blaži vnetja, parodontozo in artritis. Vsebuje veliko vitamina C in folne kisline, kalcija, železa in kalija.
Če jih kupujemo, izberimo svetleče se plodove z napetim pecljem, ki je znak svežine. Ko češnje utrgamo, prenehajo zoreti. Na hladnem počakajo par dni, vsekakor pa jih čim prej pozobljimo, pojejmo z jogurtom, specimo češnjev kolač, zavitek, pito, pripravimo sladoled ali skuhajmo kompot. Češnje lahko zamrznemo ali celo posušimo.
Še opozorilo: češnjeve koščice vsebujejo klorovodikovo kislino, zato jih ni priporočljivo uživati. No, majhne otroke je težko prepričati, da jih izpljunejo.
Češn...