Mak, mak, sredi polja kima
Mak, mak, sredi polja kima
Mak sodi med najstarejše rastline, ki jih uporabljajo ljudje. Po domnevah naj bi ga uporabljali že v kameni dobi. Veljal je za simbol plodnosti, saj je v eni glavici do 3000 semen. Bil je tudi simbol spanja, sanj in smrti. Pradomovina maka je Azija. Obstaja več vrst maka: poljski, opijski, vrtni …
Iz nezrelih glavic se pridobiva alkaloid, iz katerega delajo opij in morfij, delno v legalni farmacevtski industriji, veliko pa v ilegalnih laboratorijih. V zrelih semenih tega alkaloida ni, tako da jih lahko brez skrbi uživamo.
V kulinariki uporabljamo modro črna drobna semena, cela ali zmleta.
Katere jedi pripravljamo z makom? Vsak dan lahko kupujemo makovke. Ali ste kdaj kupili z makom posuto štručko, ki ni bila tako okusna kot navadno? Makovke je mogoče pripraviti z mlekom ali z vodo. Prve so veliko bolj voljne in okusne. Zato naslednjič vprašajte za tiste, okusnejše!
Le redko pripravimo makovo potico, v Avstriji so znani cmoki z makovim nadevom, več...