Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl nadškof Josip Pavlišić

Objava: 07. 01. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Umrl nadškof Josip Pavlišić

V svoji sobi v Bogoslovnem semenišču Janez Pavel II. na Reki, ki ga je sam dal zgraditi, je 9. decembra umrl upokojeni reško-senjski nadškof Josip Pavlišić.

Njegovega pogreba 13. decembra so se udeležili tudi koprski škof mons. Metod Pirih s pomožnim škofom dr. Jurijem Bizjakom in upokojeni ljubljanski pomožni škof mons. Jožef Kvas.

Škof Pirih se je v imenu slovenskih škofov in svojem nadškofu Pavlišiću zahvalil za sprejem številnih slovenskih semeniščnikov v pazinsko malo semenišče, ko smo v Sloveniji po drugi svetovni vojni ostali brez malih semenišč. Mons. Pavlišić je bil namreč takrat podravnatelj malega semenišča v tem istrskem mestu. 13. januarja 1952 je škof Pirih kot dijak sodeloval pri Pavlišićevem škofovskem posvečenju.

Reška nadškofija in koprska škofija sta si kot sosednji cerkveni območji »šli vedno na roko, radi smo obiskovali drug drugega, v pogovorih reševali odprta vprašanja, izmenjavali pastoralne izkušnje ter si med seboj pomagali«, je povedal mons. Pirih.

Zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić je pri pogrebni maši v reški stolnici sv. Vida poudaril, kako je bil pokojni nadškof rad duho...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh