Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva predsednica vlade

Objava: 22. 04. 2006 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2006 / 08:17

Prva predsednica vlade

Pred devetdesetimi leti, natančneje 17. aprila 1916, se je rodila šrilanška političarka Sirimavo Bandaranaike, ki je leta 1960 kot prva ženska na svetu postala predsednica vlade.

Pred devetdesetimi leti, natančneje 17. aprila 1916, se je rodila šrilanška političarka Sirimavo Bandaranaike, ki je leta 1960 kot prva ženska na svetu postala predsednica vlade. Čeprav je bila doma iz budistične družine, je obiskovala katoliško šolo v Kolombu, vendar je ostala zvesta budizmu. Pri štiriindvajsetih letih se je poročila s politikom Solomonom Bandaranaikom, ki je po zmagi na volitvah leta 1956 prevzel vodenje vlade. Ko so ga tri leta pozneje ubili, je stopila na čelo njegove stranke in ga nasledila na premierskem položaju. Med svojim mandatom je zagovarjala prevlado večinskih Singalcev in njihovega jezika, kar je izzvalo jezo manjšinskih Tamilcev. Leta 1965 je morala v opozicijo, a se je po petih letih znova zavihtela na oblast.

Tokrat je svojo politiko usmerila v leve politične vode. Vzdrževala je prijateljske stike s Kitajsko, dobro se je razumela s predsednico indijske vlade Indiro Gandhi, Šrilanka pa je bila dejavna tudi v gibanju neuvrščenih (v Ko...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh