Kitajski kapus
Kitajski kapus
Kitajski kapus izvira iz naravnega križanca med repo in pri nas manj znanim, a okusnim listnatim kapusom ali pakčojem. Na Kitajskem ga gojijo že kakih 1500 let, pri nas pa ga poznamo tri desetletja. Kitajski kapus je odličen za urejanje prebave. Z rednim uživanjem pripomoremo h krepkejšemu srcu in prožnejšemu ožilju, živahnejši krvi in zdravim žlezam.
Kako pa je z njim v kuhinji? Po eni strani ga je kar škoda kuhati, saj je solata iz narezanih listov prava poslastica. Pa vseeno, sama večkrat zgornji del kitajskega kapusa narežem v solato, spodnje mesnate dele listov pa uporabim v jedeh namesto zelja. Pripravite »solato« z drobno narezanim kitajskim kapusom, na kocke narezanimi krhlji pomaranče, par žlicami sončničnih semen, sokom limone in brizgom ekstra deviškega hladno stiskanega oljčnega olja. Solata s kitajskim kapusom je še okusnejša, če nekaj minut postoji. Solato lahko pripravimo tudi iz kapusa in skodelice fižola ali s kuhanim jajcem ali krompirjem.
Za dan...