Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kalifornija

Dominik Frelih
Za vas piše:
Dominik Frelih
Objava: 18. 03. 2006 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:29

Kalifornija

Kalifornija gotovo ne bi bila čisto prava brez znamenitega mesta hipijev, silicijeve doline, internetne industrije, mavričnega predela, zlatega mostu, prisrčnih tramvajev in nadvse strmih ulic.

Sicer pa je San Francisco šele četrto največje mesto v Kaliforniji in šteje okrog milijon prebivalcev. Širše območje jih ima spodobnih sedem milijonov. Kljub temu je nadvse slikovito, saj se na področju 12 kvadratnih kilometrov polotoka, kjer je mesto, dviga kar 40 gričev. Polotok ustvarja prisrčen zaliv San Francisca, kjer je morje prijetnejše kot v odprtem in hladnem Pacifiku. Obilo vode okrog mesta ustvarja prav posebno klimo, tako da je redko topleje od 25 in hladneje od 10 stopinj Celzija. Hladen morski tok prispeva k uravnavanju klime. Toda ta tok povzroča poleti tudi meglo, ko vroč zrak s celine pride v stik z mrzlim morskim zrakom. Pozimi so včasih tudi viharji in obdobja dežja, ki kar ne preneha. Sicer pa je mesto izredno prijetno in skriva veliko zanimivosti.

Mesto je doživelo hitro rast leta 1848, ko se je začela zlata mrzlica. Takrat so priseljenci iz vsega sveta oblegali zahod ZDA. Prišli so tudi Kitajci, ki so predstavljali ceneno delovno silo. Po drugi sveto...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh