Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje je domišljija?

Objava: 05. 02. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:05

Kje je domišljija?

Če za kulturne dogodke štejemo obisk gledališča, opere, galerije, razstav in koncertov, potem mladih kultura skorajda ne zanima. Če pa med kulturno udejstvovanje štejemo tudi ogled filmov in poslušanje popularne glasbe, se slika precej spremeni. To so pokazali izsledki raziskave, ki so jo pred nedavnim opravili med slovenskimi srednješolci.

Če za kulturne dogodke štejemo obisk gledališča, opere, galerije, razstav in koncertov, potem mladih kultura skorajda ne zanima. Če pa med kulturno udejstvovanje štejemo tudi ogled filmov in poslušanje popularne glasbe, se slika precej spremeni. To so pokazali izsledki raziskave, ki so jo pred nedavnim opravili med slovenskimi srednješolci. Mladi imajo radi množično kulturo, ki sicer prinaša veliko zanimivega in zabavnega, ne spodbuja pa lastne ustvarjalnosti.

Na lestvici desetih stvari oziroma vrednot, ki jih cenijo, so na vrhu klasične vrednote: na prvem zdravje, na drugem prijateljstvo in na tretjem varnost družine. Umetnost, ustvarjalnost, izvirnost in domišljija so šele na desetem mestu. Kaj naj razberemo iz teh podatkov? Če sklepamo na hitro, bi rekli, da mladi na prva mesta postavljajo vrednote, ki bi jih kot najpomembnejše pripisali odrasli in starajoči generaciji. So naši mladi stari? Kako spodbuditi njihovo ustvarjalnost? Imajo dovolj priložnosti, da se izrazijo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh