Jedilnik 43
Jedilnik 43
Zelenjavni ričet, zelje z mesom, bela (pšenična) polenta, biskvit s sadjem, očke - linške oči.
Zelenjavni ričet
Sestavine: 2 dl ješprenja1 korenček 1 peteršiljeva korenina rezina zélenesrček zeljne glave v sezoni pest narezanega fižola pest graha polovica paprike 1 čebula lovorov list 2 žlici olja strt česensol peteršilj
Priprava: Ješprenj zvečer operemo, namočimo in naslednji dan pristavimo. Ko zavre, vodo odlijemo. Zalijemo s svežo ali s kostno juho. Ko drugič zavre, pridamo na kocke narezano ali naribano zelenjavo, lovorov list in sol. Juha naj počasi vre do eno uro, da se ješprenj in zelenjava zmehčata. Proti koncu kuhanja juho zabelimo z rumeno prepraženo čebulo in s sesekljanim česnom. Okus izboljšamo s pečenkinim sokom ali z mesno omako. Preden postavimo juho na mizo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Zelje z mesom
Sestavine:1 kg zeljne glave sol, kumina 2 žlici maščobe 1 čebula 1/2 kg mesa 2 stroka česna lovorov list sol 1 žlica moke 2 žlici kisa
Priprava: Očiščeno zelje...
Sestavine: 2 dl ješprenja1 korenček 1 peteršiljeva korenina rezina zélenesrček zeljne glave v sezoni pest narezanega fižola pest graha polovica paprike 1 čebula lovorov list 2 žlici olja strt česensol peteršilj
Priprava: Ješprenj zvečer operemo, namočimo in naslednji dan pristavimo. Ko zavre, vodo odlijemo. Zalijemo s svežo ali s kostno juho. Ko drugič zavre, pridamo na kocke narezano ali naribano zelenjavo, lovorov list in sol. Juha naj počasi vre do eno uro, da se ješprenj in zelenjava zmehčata. Proti koncu kuhanja juho zabelimo z rumeno prepraženo čebulo in s sesekljanim česnom. Okus izboljšamo s pečenkinim sokom ali z mesno omako. Preden postavimo juho na mizo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Zelje z mesom
Sestavine:1 kg zeljne glave sol, kumina 2 žlici maščobe 1 čebula 1/2 kg mesa 2 stroka česna lovorov list sol 1 žlica moke 2 žlici kisa
Priprava: Očiščeno zelje...