Jedilnik 37
Jedilnik 37
1.Kisla ješprenjeva juha 2. Kuhani sirovi štruklji 3. Dušeno sadje 4. Breskve
Kisla ješprenjeva juha
Sestavine: 1 dl ješprenja lovorov list 2 šalotki 3 zrna česna 2 krompirja 1 korenčekocvirki kis peteršilj
Priprava: Ješprenj zvečer namočimo. Drugi dan ga damo kuhat. Ko zavre, ga odcedimo in znova zalijemo z vročo vodo ali zelenjavno juho. Ko drugič zavre, pridamo lovor, narezano čebulo, sesekljan česen, sol, na kocke narezan korenček in nazadnje enako narezan krompir. Juha naj vre tako dolgo, da bo vse mehko (približno 1/2 ure). Kuhano juho zabelimo z razgretimi ocvirki ali s prepraženo hamburško slanino in po okusu okisamo. Preden jo ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Kuhani sirovi štruklji
Sestavine: 25 dag moke sol 1 jajce 1 žlica olja topla voda
Nadev: 70 dag skute 2 jajci 1 žemlja kisla smetana sol 8 dag zmletih orehov
Za zabelo: 2 žlici masla 1-2 žlici drobtin
Priprava: Moko presejemo v skledo, v sredini napravimo vdol...
Sestavine: 1 dl ješprenja lovorov list 2 šalotki 3 zrna česna 2 krompirja 1 korenčekocvirki kis peteršilj
Priprava: Ješprenj zvečer namočimo. Drugi dan ga damo kuhat. Ko zavre, ga odcedimo in znova zalijemo z vročo vodo ali zelenjavno juho. Ko drugič zavre, pridamo lovor, narezano čebulo, sesekljan česen, sol, na kocke narezan korenček in nazadnje enako narezan krompir. Juha naj vre tako dolgo, da bo vse mehko (približno 1/2 ure). Kuhano juho zabelimo z razgretimi ocvirki ali s prepraženo hamburško slanino in po okusu okisamo. Preden jo ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Kuhani sirovi štruklji
Sestavine: 25 dag moke sol 1 jajce 1 žlica olja topla voda
Nadev: 70 dag skute 2 jajci 1 žemlja kisla smetana sol 8 dag zmletih orehov
Za zabelo: 2 žlici masla 1-2 žlici drobtin
Priprava: Moko presejemo v skledo, v sredini napravimo vdol...