Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Kitajskem bolje ali slabše?

Objava: 22. 01. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:05

Na Kitajskem bolje ali slabše?

Kristjani na kitajskem podeželju kljub novostim ne zaupajo obljubam oblasti, da bo zdaj bolje za vernike in verske skupnosti. Menijo, da gre le za »prepakiranje« krajevnih odlokov; da se utegnejo stvari celo še zaostrovati, saj bodo imele od 1. marca krajevne oblasti večji nadzor in vpogled v osebne in denarne zadeve Cerkva in verstev.

Agencija AsiaNews je proti koncu lanskega leta objavila novico o spremembah pri izpovedovanju vere na Kitajskem. Nova določila bodo začela veljati 1. marca, nadomestila pa bodo tista iz leta 1994. Poznavalci menijo, da bodo sicer prinesla nekaj dobrega, v marsičem pa bodo celo strožja od prejšnjih.

Pozitivno bo to, da bodo določila veljala za vse verske skupnosti in vso državo. O odprtju novih cerkva in templjev, o upravnih in drugih verskih zadevah so namreč doslej odločale oblasti na pokrajinski oziroma nižjih ravneh. Tako je po eni strani prihajalo do samovolje, po drugi pa do zelo različnega ravnanja v raznih delih Kitajske, odvisno od tega, kdo je bil na oblasti.

Pozitivno je dalje to, da pravila ne bodo omejena na to ali eno versko skupnost, ampak bodo za vse enaka. Prej so kitajske oblasti priznavale le budiste, taoiste, muslimane, protestante in katoličane, sedaj pa bodo tudi druge verske skupnosti, med njimi gotovo rusko pravoslavno Cerkev in judovsko ve...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh